Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα για το πετρέλαιο λόγω της συμφωνίας των παραγωγών

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 4,47% στα 63,80 δολάρια, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο 4,14% στα 56,58 δολάρια. Πτωτικά κινείται ο χρυσός, ενισχύεται το ασήμι.

Μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ νωρίτερα σήμερα ενισχύθηκαν μέχρι και 6,5% σε υψηλά 18 μηνών, αφότου ο ΟΠΕΚ και κάποιοι ανταγωνιστές έφτασαν στην πρώτη συμφωνία τους μετά το 2001, με στόχο να μειώσουν την παραγωγή στην προσπάθεια αναχαίτισης της παγκόσμιας υπερπροσφοράς και τόνωσης των τιμών.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 4,47% στα 53,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 4,14% στα 56,58 δολάρια.

Οι τιμές βρέθηκαν σήμερα κατά 50% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο για οποιαδήποτε ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά.

«Ο ΟΠΕΚ έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το σταμάτημα της αμείλικτης αύξησης στα επίπεδα των παγκόσμιων αποθεμάτων και επιταχύνει την εξισορρόπηση της διαδικασίας, αρκεί η συμμόρφωση να είναι ισχυρή, η Λιβύη και η Νιγηρία να μην καταφέρουν να ανακάμψουν και οι Αμερικανοί παραγωγοί να χρειαστούν χρόνο μέχρι να αντιδράσουν», συνόψισε ο David Hufton, στρατηγικός αναλυτής στην PVM Oil Associates.

«Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν έχουν γίνει καθόλου περικοπές και η παραγωγή στην πραγματικότητα αυξάνεται (…) από την πλευρά των θεμελιωδών, είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε την άνοδο στις τιμές, πέραν του να πούμε ότι εκεί είναι που υπάρχει ρευστότητα και που πάντα προτιμούν να ποντάρουν οι κερδοσκόποι», πρόσθεσε.

Το Σάββατο, παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, με τη Ρωσία στην κεφαλή, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 558.000 βαρέλια την ημέρα. Αν και η ποσότητα είναι κάπως χαμηλότερη από τον στόχο των 600.000, και πάλι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνδρομή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από εξαγωγείς εκτός του καρτέλ.

Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις από τις συμφωνημένες.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,41% στα 1.157,10 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι ενισχύεται κατά 0,14% στα 16,990 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v