Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικών αποθεμάτων

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,55% στα 52,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 1,47% στα 54,90 δολάρια. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας έκθεσης που αποκάλυψε πως αυξάνονται τα αποθέματα αμερικανικού αργού, αλλά και λόγω μιας εκτίμησης πως ο ΟΠΕΚ μπορεί να άντλησε τον Νοέμβριο περισσότερο αργό απ’ ότι πιστευόταν προηγούμενα, πιθανώς υπονομεύοντας την προγραμματισμένη μείωση στην παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,55% στα 52,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 1,47% και διαπραγματεύεται στα 54,90 δολάρια το βαρέλι.

Οι traders τονίζουν πως για την πτώση οφείλονται τα αμερικανικά αποθέματα, ωστόσο η αγορά εστιάζει επίσης και στην αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed, κίνηση που πιθανότατα θα ισχυροποιήσει το αμερικανικό νόμισμα, καθιστώντας τις εισαγωγές καυσίμων σε δολάριο πιο ακριβές για χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Ο μαύρος χρυσός πιέζεται και από την εκτίμηση της IEA πως ο ΟΠΕΚ παρήγαγε περίπου 34,2 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα τον Νοέμβριο, δηλαδή 500.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία του καρτέλ που ήδη αποτελούσαν υψηλό ρεκόρ.

Σε περίπτωση που ο υπολογισμός του σώματος είναι ακριβής, η αύξηση πιθανότατα θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών να περικόψουν παραγωγή σχεδόν 1,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα.

Η ΙΕΑ υποστήριξε ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε αγγίζοντας το ρεκόρ των 98,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα τον Νοέμβριο, με την παραγωγή του καρτέλ να αντισταθμίζει υποχωρήσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,47% στα 1.164,40 δολάρια, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 1,17% στα 17,175 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v