Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα για το πετρέλαιο λόγω προσδοκιών για συμφωνία

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 5,93% στα 47,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 6,60% στα 49,44 δολάρια. Υποχωρούν ο χρυσός και το ασήμι.

Ενισχύεται το πετρέλαιο και εμφανίζει άνοδο άνω του 5%, αφότου ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι μια συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πλησιάζει προς το κλείσιμο. Ο μαύρος χρυσός οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Απρίλιο.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 5,93% στα 47,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 6,60% στα 49,44 δολάρια.

Τα μέλη του καρτέλ συναντώνται σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν επάνω στους όρους της πιθανής συμφωνίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih εκτίμησε ότι τα θεμελιώδη της αγοράς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και ότι οι παραγωγοί «πλησιάζουν σε συμφωνία».

«Η έκταση της κίνησης (των τιμών) δείχνει ότι κανείς δεν θέλει να χάσει το πλοίο. Πρέπει να υπάρχει μια κυρίαρχη άποψη πως θα υπάρξει μείωση. Το αν θα είναι θετική δεν το ξέρω, αλλά πρόκειται για το domino effect», εξήγησε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates.

Στο μεταξύ, Ιρακινός απεσταλμένος ανέφερε σήμερα ότι μια κάποια μορφή συμφωνίας θα επιτευχθεί, ενώ αισιόδοξος φάνηκε και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν.

Οι traders, ωστόσο, επεσήμαναν πως οι αγορές είναι ανήσυχες και ότι οι τιμές θα «γυρίσουν» απότομα προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανάλογα με τις εξελίξεις στη Βιέννη.

Πράγματι, αναλυτές της Goldman Sachs, της Barclays και της ANZ συμφωνούν πως, σε περίπτωση που συμφωνήσει το καρτέλ, οι τιμές θα ξεπεράσουν γρήγορα τα 50 δολάρια το βαρέλι. Εντούτοις, χωρίς συμφωνία, η γενική εκτίμηση κυμαίνεται κοντά στα 40 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,13% στα 1.189,30 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι καταγράφει πτώση 0,15% στα 16,715 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v