Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για περιορισμό της παραγωγής

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να ελπίζουν πως θα υπάρξει συμφωνία σήμερα για περιορισμό της παραγωγής. Διαφωνίες Ιράν και Ιράκ για τη συμμετοχή τους, πιέζουν για μεγαλύτερη μείωση παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

ΟΠΕΚ: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για περιορισμό της παραγωγής

Ξεκίνησαν στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου και της στήριξης των τιμών του αργού, με το Ιράν και το Ιράκ να αντιστέκονται στις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας για πλήρη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε ενέργεια αποφασιστεί.

«Θα υπάρξει συμφωνία σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράκ, καθώς εισερχόταν στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση των υπουργών των χωρών του ΟΠΕΚ.

Αισιόδοξος δήλωσε και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αίτημα για μείωση της παραγωγής του Ιράν.

Χθες, το Ιράν απέστειλε επιστολή στον ΟΠΕΚ λέγοντας πως θέλει η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή έως και 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πολύ περισσότερο απ' όσο είναι διατεθειμένο να προσφέρει το Ριάντ, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές που είχαν δει την επιστολή.

Ο ΟΠΕΚ, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, είχε προχωρήσει σε προκαταρκτική συμφωνία τον Σεπτέμβριο στο Αλγέρι για τον περιορισμό της παραγωγής γύρω στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι των 33,64 εκατ. βαρελιών που παράγονται σήμερα, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι πετρελαϊκές τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στο ήμισυ από τα μέσα του 2014.

Τα futures του αμερικανικού αργού ενισχύονται αυτή την ώρα κατά 1,68% στα 45,99 δολάρια το βαρέλι και του brent κατά 1,79% στα 47,21 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ είχε δηλώσει πως θα εξαιρέσει το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία από τη μείωση της παραγωγής, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες από τις αναταραχές και τις κυρώσεις.

Η συμφωνία του Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε «νίκη» για το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη από καιρό υποστηρίζει πως θέλει να αυξήσει την παραγωγή της για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε λόγω των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ριάντ άλλαξε στάση και προσφέρθηκε να μειώσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ που επικαλείται το Reuters, ενώ προτείνει επίσης το Ιράν να περιορίσει την παραγωγή του στα περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η Τεχεράνη έχει στείλει μικτά σινιάλα, λέγοντας πως θέλει η παραγωγή της να φτάσει έως και 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στην επιστολή του προς τον ΟΠΕΚ, το Ιράν προτείνει η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή της στα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πιέσεις για υψηλότερα όρια στην παραγωγή ασκεί και το Ιράκ, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται πως Ιράν και Ιράκ παράγουν συνολικά πάνω από 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έναντι των 10,5 εκατ. της Σαουδικής Αραβίας.

Ορισμένοι αναλυτές, περιλαμβανομένων των αναλυτών της Morgan Stanley και της Macquarie, εκτιμούν πως θα υπάρξει απότομη διόρθωση των τιμών, έως και στα 35 δολάρια το βαρέλι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στον ΟΠΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση, πηγή του Reuters από τους κόλπους του ΟΠΕΚ αναφέρει πως αυτή την ώρα οι παραγωγοί συζητούν για μείωση μέχρι και 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο περιορισμό από τον αναμενόμενο, καθώς νωρίτερα γινόταν λόγος για 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η πηγή επεσήμανε ακόμη ότι το καρτέλ επιθυμεί από τους εκτός Οργανισμό παραγωγούς να συνδράμουν 0,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα στις μειώσεις, περιλαμβανομένου 0,4 εκατ. από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας τόνισε νωρίτερα σήμερα πως το Ριάντ είναι έτοιμο να «δεχθεί πλήγμα» στη δική του παραγωγή και να συμφωνήσει σε πάγωμα από την πλευρά του Ιράν, στα επίπεδα παραγωγής της χώρας πριν τις κυρώσεις. Μετά τα τελευταία αυτά σχόλια θεωρείται πως η Σαουδική Αραβία συμβιβάζεται, αφού τις τελευταίες εβδομάδες επέμενε το Ιράν να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μείωση συμφωνηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v