Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο καθώς διαφωνεί ο ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,91% στα 46,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει πτώση 1,76% στα 47,38 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, λόγω ενδείξεων ότι οι κορυφαίοι παραγωγοί δυσκολεύονται να οριστικοποιήσουν συμφωνία που προβλέπει μείωση της παραγωγής, με σκοπό τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,91% στα 46,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει πτώση της τάξης του 1,76% και διαπραγματεύεται στα 47,39 δολάρια.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί στη Βιέννη η επίσημη συνάντηση των μεγάλων παραγωγών και η συζήτησή τους για την οριστικοποίηση και εφαρμογή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας, ωστόσο βασικά μέλη του ΟΠΕΚ συνεχίζουν να διαφωνούν στις λεπτομέρειες.

Ως εκ τούτου, αναλυτές υποστηρίζουν πλέον ότι η συνάντηση θα είναι για άλλη μια φορά άκαρπη, είτε θα οδηγήσει σε μια μη εφαρμόσιμη συμφωνία. «Βλέπουμε πλέον πολύ μικρή πιθανότητα μείωσης από τον ΟΠΕΚ», επιβεβαίωσε ο Bjarne Schieldrop, ανώτατος αναλυτής στην σκανδιναβική τράπεζα SEB για τα εμπορεύματα.

Επιπλέον, παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι δε θα παραστούν στη συνεδρίαση του καρτέλ, αν και πρόσθεσαν ότι μια συνάντηση μεταξύ του Οργανισμού και των υπόλοιπων παραγωγών σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι πιθανή.

«Η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι υψηλή στην αγορά πετρελαίου τις ημέρες που έρχονται», σχολίασαν αναλυτές της Barclays, ενώ ειδικοί της Goldman Sachs εκτίμησαν ότι δυνατές διαπραγματεύσεις θα είναι απαραίτητες αύριο, για να παγιωθεί μια συμφωνία.

«Οι τελευταίες ειδήσεις υπαινίσσονται πως, παρότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στη λογική μιας μείωσης, η πολιτική πλευρά του θέματος και οι διαπραγματεύσεις για την ποσόστωση της κάθε χώρας, εμποδίζουν μέχρι στιγμής την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε η Goldman, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες στους κόλπους του καρτέλ για το ποιος πρέπει να μειώσει και πόσο.

Πτωτικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,34% στα 1.189,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι εμφανίζει πτώση της τάξης του 0,39% στα 16,610 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v