Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα υψηλότερά του από τον Οκτώβριο το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,37% στα 48,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο 1,57% στα 49,67 δολάρια. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, ενώ νωρίτερα σήμερα άγγιξαν τα υψηλότερά τους για αυτό τον μήνα, καθώς όλο και ενισχύεται μια κοινή άποψη στην αγορά ότι ο ΟΠΕΚ θα ξεπεράσει τις εσωτερικές του διαμάχες και τον σκεπτικισμό και θα φτάσει σε μια συμφωνία που θα μειώσει ουσιαστικά την παραγωγή του αργού.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,37% στα 48,90 δολάρια, ενώ το Brent εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1,57% και διαπραγματεύεται στα 49,67 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, κάποιοι εξακολουθούν να προειδοποιούν πως αν το καρτέλ αποτύχει να φτάσει σε συμφωνία στις 30 Νοεμβρίου ή να την εφαρμόσει αποτελεσματικά, αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση τιμών αφού ο εδώ και δύο χρόνια κορεσμός θα παραμείνει ανεπίλυτος.

Τις τιμές τόνωσαν τα σχόλια Νιγηριανού αξιωματούχου που παρευρέθηκε σε τεχνική συνάντηση του ΟΠΕΚ -όπου γίνεται προσπάθεια για αποσαφήνιση των λεπτομερειών της πιθανής συμφωνίας-, ο οποίος ανέφερε πως είναι πιθανό όλες οι χώρες «να συμφωνήσουν» μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας.

Προσπάθεια του καρτέλ είναι, οι 14 χώρες -περιλαμβανομένων των τοπικών εχθρών, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν- και η Ρωσία που δεν είναι μέλος, να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη μείωση της παραγωγής που θα τονώσει την αγορά, ευθυγραμμίζοντας την παραγωγή με την κατανάλωση.

Αναλυτές της RBC εκτίμησαν πως η συμφωνία πράγματι θα οριστικοποιηθεί: «Η άποψή μας βασίζεται κυρίως στην πεποίθηση πως η πιο σημαντική χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το θέλει, και στο ότι η ικανότητα ενός αριθμού μελών που υπάρχει υποψία πως θα ''κλέψουν'' είναι περιορισμένη», τόνισαν σε έκθεσή τους.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,60% στα 1.217,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι εμφανίζει άνοδο της τάξης του 1,74% στα 16,910.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v