Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς εβδομαδιαία άνοδο οδεύει το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,18% στα 45,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει μικρή άνοδο 0,06% στα 46,52 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, το οποίο οδεύει προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και πέντε εβδομάδες χάρη σε ανανεωμένες ελπίδες πως ο ΟΠΕΚ μπορεί να συμφωνήσει σε περικοπή παραγωγής. Ωστόσο το ισχυρό δολάριο περιορίζει τις καλές επιδόσεις.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,18% στα 45,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent εμφανίζει μικρή άνοδο της τάξης του 0,06% και διαπραγματεύεται στα 46,52 δολάρια το βαρέλι.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν προτείνει στο Ιράν να βάλει ταβάνι στην παραγωγή του στα 3,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για περιορισμό της παραγωγής από το σύνολο του καρτέλ, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Αν και το Ιράν δεν έχει ακόμη απαντήσει, η πρόταση υπονοεί πως τα μέλη μάλλον πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς μια γενική συναίνεση επάνω στο πόσο θα πρέπει να παράγει η χώρα. Το Ιράν έχει στο παρελθόν στείλει μπερδεμένες ενδείξεις, υποστηρίζοντας πως θα αποδεχθεί ένα πάγωμα παραγωγής, κάπου μεταξύ τεσσάρων και 4,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, τόνισε σήμερα έπειτα από συνάντηση με τα μέλη του καρτέλ, πως είναι πιο βέβαιος ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και ΟΠΕΚ για να τονωθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού.

Παράλληλα ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, δήλωσε την Πέμπτη αισιόδοξος σχετικά με την πολυαναμενόμενη συμφωνία, κάνοντας αναφορά στο χαμηλότερο όριο του εύρους παραγωγής 33,2 με 33 εκατ. βαρελιών/ημέρα που είχε συμφωνηθεί προηγούμενα.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το Ιράν εκτόπισε την Σαουδική Αραβία ως κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου της Ινδίας, για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,59% στα 1.209,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, κατά 1,60% στα 16,610 δολάρια.

Ο χρυσός οδηγείται προς δεύτερη εβδομαδιαία πτώση, ενώ νωρίτερα σήμερα υποχώρησε μέχρι και 1% σε χαμηλά 5,5 μηνών, μετά τα σχόλια της Fed που τόνωσαν τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v