Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω των $40 το brent για πρώτη φορά από το 2009

Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου brent πραγματοποιεί πτώση 2,1% στα 39,88 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου του 2009.

Το πετρέλαιο brent υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ την περασμένη Παρασκευή να συμφωνήσει σε έναν στόχο για την παραγωγή.

Στο Λονδίνο, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου brent πραγματοποιεί πτώση 2,1% στα 39,88 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου του 2009.

Στην Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού υποχωρεί 2,39% στα 36,75 δολάρια ανά ουγκιά.

H τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει περίπου 40% από τότε που ΟΠΕΚ αποφάσισε πριν από ένα χρόνο να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή και να προστατέψει το μερίδιο αγοράς. Στη συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ δεν συμφώνησαν σε συγκεκριμένο στόχο για την παραγωγή, διατηρώντας την στα υφιστάμενα επίπεδα.

Η διατήρηση της πολιτικής του ΟΠΕΚ και η προτεραιότητα στην απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα της παγκόσμιας παραγωγής έχει αρνητικό αντίκτυπο και χαλάει τα χριστούγενα για τους επενδυτές πετρελαίου» δήλωσε στους Financial Times ο Tamas Vagra της PVM. «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως οι αναλυτές θα προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές υπό το φως των νέων εξελίξεων» πρόσθεσε. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v