Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυβερνοεπιθέσεις μεγαλύτερος φόβος των βρετανικών τραπεζών

Ένα χάκινγκ μπορεί να «ρίξει» μια τράπεζα καθιστώντας αναγκαία μια διάσωση από το κράτος, λένε οι τραπεζίτες. Το ηλεκτρονικό έγκλημα ήρθε πρώτο μεταξύ 24 πιθανών κινδύνων, ενώ χάκερς έχουν ήδη κλέψει στοιχεία εκατομμυρίων πελατών.

Οι κυβερνοεπιθέσεις μεγαλύτερος φόβος των βρετανικών τραπεζών

Οι μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες φοβούνται περισσότερο τις κυβερνοεπιθέσεις παρά τους κανονισμούς, την οικονομική ανάπτυξη που παραπαίει και άλλους πιθανούς κινδύνους. Κάποιες ανησυχούν πως ένα χάκινγκ θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφικό ώστε να οδηγήσει σε διάσωση από το κράτος, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η PwC για λογαριασμό του Κέντρου Μελέτης Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας (Centre for the Study of Financial Innovation).

Το ηλεκτρονικό έγκλημα ήρθε πρώτο μεταξύ 24 πιθανών κινδύνων σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 113 Βρετανοί τραπεζίτες, παρατηρητές και αρμόδιοι κινδύνου. Ένας από τους συμμετέχοντες ανέφερε πως υπάρχει η πιθανότητα ένα χάκινγκ να «ρίξει» μια τράπεζα, «καθιστώντας αναγκαία μια διάσωση από το κράτος». Τα ευρήματα καταδεικνύουν επίσης πως οι φόβοι για ανεπάρκεια κεφαλαίου, για τη ρευστότητα και τις πολιτικές παρεμβάσεις αρχίζουν να ελαττώνονται.

Χάκερς έχουν ήδη διεισδύσει στην υποδομή τραπεζών περιλαμβανομένων των JPMorgan και HSBC, κλέβοντας τραπεζικά δεδομένα εκατομμυρίων πελατών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πιέζουν τα ιδρύματα να κάνουν περισσότερα προκειμένου να αποτρέψουν ηλεκτρονικά εγκλήματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μέχρι που η Barclays έχει χακάρει το ίδιο της το σύστημα προκειμένου να βρεθεί ένα βήμα πριν τους εγκληματίες.

«Οι τράπεζες έχουν ακόμη πιο πολλά να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του κινδύνου και τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση του», ανέφερε ο Simon Hunt, επικεφαλής των βρετανικών αγορών στη PwC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v