Κάθετη πτώση σε χαμηλό 5ετίας για το πετρέλαιο

Στα 65,33 δολ./βαρέλι βυθίζεται η τιμή πετρελαίου Brent. Μεγαλύτερη από 40% η βουτιά για το 2014. Κλιμακώνεται ο πόλεμος τιμών με το Ιράν να προσφέρει τις μεγαλύτερες εκπτώσεις από το 2013. Η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και η πρόβλεψη της Morgan Stanley για $43.

Νέα κάθετη πτώση καταγράφεται στην αγορά του μαύρου χρυσού με τη Morgan Stanley να υποβαθμίζει σαρωτικά τις προβλέψεις της, ενώ ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών συνεχίζεται, με το Ιράκ να ακολουθεί το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας και να προχωρά σε μείωση των τιμών για τις πωλήσεις αργού στους πελάτες της Ασίας. 

Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 86 σεντ, στα 65,33 δολ. ανά βαρέλι που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009. Η τιμή του αργού στην αμερικανική αγορά υποχωρεί κατά 1,3% στα 62,25 δολ. ανά βαρέλι. Για το έτος, η τιμή του μαύρου χρυσού καταγράφει βουτιά μεγαλύτερη του 40%.

Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα από τα μέλη του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε μείωση της τιμής του light crude από τη Βασόρα στο χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη προ ημερών το Ριάντ μειώνοντας τις τιμές για τους πελάτες τόσο στην Ασία όσο και στις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πως για τη Σαουδική Αραβία αυτό που προέχει πλέον είναι η διατήρηση του μεριδίου αγοράς (με την αλλαγή των δεδομένων που έχει φέρει η σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ) και όχι η προάσπιση της τιμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg το Ιράκ προσφέρει τη μεγαλύτερη έκπτωση από τον Αύγουστο του 2003 συγκριτικά με τις τιμές των άλλων μελών του ΟΠΕΚ.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων και καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η Morgan Stanley σοκάρει υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή της για την τιμή του μαύρου χρυσού δηλώνοντας ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 43 δολ. το βαρέλι το 2015.

Οι ειδήσεις από το "μέτωπο" της οικονομίας παράλληλα, επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στην αγορά πετρελαίου. Δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου φέρουν την  κυβέρνηση του Πεκίνου προσανατολίζεται στην υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης από 7,5% για το 2014 στο 7% αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον επόμενο χρόνο. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο  και το πιθανότερο σενάριο είναι να τεθεί στόχος στο 7%» αναφέρει το China News Service. Επισημαίνεται πως θα είναι η πρώτη χρονιά από το 1999 που η Κίνα δεν θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης, ενώ αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 24 ετών.

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την κινεζική αγορά – που βάσει ορισμένων μετρήσεων είναι πλέον η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Μία ημέρα νωρίτερα, το Τόκιο ανακοίνωσε πως ύφεση της Ιαπωνίας ήταν πιο βαθιά από ότι αναμενόταν (1,9% το γ’ τρίμηνο έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6%), ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα τις προβλέψεις της για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v