Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακά πάνω από τα $69 το πετρέλαιο Brent

Αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού το Ριάντ. Μειώνει τις τιμές προς πελάτες από Ασία και ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών. Σε χαμηλό 4ετίας, οριακά πάνω από τα $69 ανά βαρέλι. Στο 40% η βουτιά των τιμών από τον Ιούνιο.

Σε πτωτική τροχιά και πάλι ο μαύρος χρυσός καθώς η Σαουδική Αραβία κλιμακώνει τον πόλεμο των τιμών. Συγκεκριμένα, το Ριάντ προχώρησε σε νέα μείωση των τιμών για τα συμβόλαια Ιανουαρίου σε αγοραστές από ΗΠΑ και Ασία, αποδεικνύοντας πως για τη χώρα αυτό που πλέον έχει σημασία είναι η διατήρηση του μεριδίου της αγοράς και όχι της τιμής.

Η κρατική Saudi Arabian Oil Co. μείωσε τις τιμές της στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. «Το βασίλειο δεν θέλει να επιδοτήσει το Ιράν, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα και είναι διατεθειμένο να αφήσει την αγορά να καθορίσει τις τιμές» εξηγεί ο Daniel Yergin, αναλυτής για την ενεργειακή αγορά βραβευμένος με Pulitzer και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Οι Σαουδάραβες έχουν συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 800 δισ. δολ. Μπορούν να περιμένουν»

«Φαίνεται πως οι Σαουδάραβες θα πάρουν αυτό που θέλουν» σχολιάζει και ο Phil Flynn, της Price Futures και συμπληρώνει: «Θα δούμε νέα πτώση των τιμών. Το παιχνίδι συνεχίζεται». Ο ίδιος εξηγεί πως το Ριάντ επέλεξε αυτή την πολιτική για να μειώσει τον ανταγωνισμό που δημιουργείται με την σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ. Υποστηρίζει όμως, πως η σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αντέξει υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στα 40 δολ. ανά βαρέλι. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας εκτιμά ότι η σχιστολιθική παραγωγή αποδίδει ακόμη και στα 42 δολ. ανά βαρέλι.

Η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 52 σεντ, στα 69,11 δολ. ανά βαρέλι. Σημειώνεται πως από τον Ιούνιο, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 40%. Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρέι κατά 0,7% στα 66.35 δολ. ανά βαρέλι.  

Το πρακτορείο Bloomberg χαρακτηρίζει την πτώση που καταγράφεται στις τιμές του μαύρου χρυσού την χειρότερη από την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος το 2008 «η οποία απειλεί να επιφέρει τον ίδιο παγκόσμιο αντίκτυπο όπως είχε γίνει πριν τρεις δεκαετίες όταν η πτωτική πορεία στο πετρέλαιο είχε οδηγήσει στην μεξικανική κρίση χρέους και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v