Πτωτικές τάσεις σε πετρέλαιο και χρυσό

Με πόλεμο τιμών απειλεί ο ΟΠΕΚ τη Ρωσία, αν δεν περιορίσει την παραγωγή της. Η ένταση στις σχέσεις ΟΠΕΚ- Ρωσίας οδηγεί σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου. Πτωτικά κινείται και η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου.

Με πόλεμο τιμών απειλεί ο ΟΠΕΚ τη Ρωσία, αν δεν περιορίσει την παραγωγή της, ενώ αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βελτιούμενη σχέση Ρωσίας και ΗΠΑ, καθώς και για το διευρυμένο μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, από κοινού με το Μεξικό και τη Νορβηγία (πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που δεν συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ) έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τις εξαγωγές τους κατά το πρώτο εξάμηνο, για τη διατήρηση των τιμών στα 22-28 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, στις 18 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν για να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν οι ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου. Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ επισημαίνουν οτι η πλειονότητα των υπουργών τάσσεται υπέρ της αύξησης της παραγωγής με στόχο τη μείωση των τιμών κατά 3 με 4 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή την ώρα η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου διαπραγματεύεται στα 25,98 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 1,70%. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού κινείται επίσης πτωτικά κατά 1,90% και διαπραγματεύεται στα 27,30 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ μειωμένη κατά 90 σεντς διαπραγματεύεται η τιμή του χρυσού, η οποία διαμορφώνεται στα 322,95 δολάρια ανά ουγκιά. Η πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου οφείλεται στην ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v