Οι ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ ρίχνουν το πετρέλαιο

Πτωτικά διαπραγματεύονται το πρωί της Δευτέρας οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, καθώς οι δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου του ΟΠΕΚ, ότι ο Οργανισμός θα αυξήσει την παραγωγή μετά την 1 Σεπτεμβρίου, προκαλούν αναταράξεις στις αγορές.

Η αλλαγή στάσης του ΟΠΕΚ, με τον πρόεδρό του να δηλώνει ότι ο Οργανισμός θα αναγκαστεί να αυξήσει την παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους –ενώ έως πριν δύο εβδομάδες δήλωνε το αντίθετο- επηρεάζει τις τιμές πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού υποχωρεί έως και κατά 1% και προσεγγίζει τα 27,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και το brent υποχωρεί σημαντικά κατά 1,63% προσεγγίζοντας τα 26,00 δολάρια ανά βαρέλι.

Η συνέντευξη του Ριλβάνου Λούκμαν στο Bloomberg News, στην οποία ουσιαστικά ανακοίνωσε εκ των προτέρων ότι στην επόμενη συνάντησή του ο ΟΠΕΚ (δηλαδή την 1η Σεπτέμβρη) θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της ημερήσιας παραγωγής μαύρου χρυσού, έχει ”θορυβήσει” την αγορά πετρελαίου, καθώς έως τώρα η πολιτική του ΟΠΕΚ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη.

Όπως υποστηρίζουν, ωστόσο, οι αναλυτές ο ΟΠΕΚ θα αναγκαστεί να αυξήσει την παραγωγή καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους έως και κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με σήμερα.

Όσον αφορά στην τιμή του χρυσού, ακολουθεί ανοδική κατά 0,30% πορεία και διαπραγματεύεται στα 324,15 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v