Ανοδικά το πετρέλαιο παρά τις επιφυλάξεις της ΙΕΑ

Ανοδική τάση επικρατεί το πρωί της Παρασκευής στη διεθνή αγορά πετρελαίου, παρά τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ για μείωση του ρυθμού ζήτησης αργού πετρελαίου κατά 40% το 2002, ενώ την ανοδική του κίνηση διατηρεί και ο χρυσός.

Ανοδικά κινούνται το πρωί της Παρασκευή οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, παρά τις αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις της ΙΕΑ για μείωση του ρυθμού ζήτησης αργού πετρελαίου κατά 40% το 2002. Ανοδική κίνηση και για το χρυσό.

Συγκεκριμένα, το NYMEX παρουσιάζει άνοδο κατά 0,19% στα 27,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ και το brent κερδίζει περί το 0,16% πέριξ των 25,79 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τις τιμές του πετρελαίου επηρεάζει η νέα καθολική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Βενεζουέλας, που προκαλεί ανησυχία για μείωση των εξαγώγιμων ποσοτήτων της χώρας. Τα συνδικάτα των εργαζομένων, απαιτούν την πτώση του προέδρου Ούγκο Τσάβες, καθώς θεωρούν ότι η πετρελαϊκή πολιτική του δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των εγχώριων εταιριών.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αναλυτές αναμένουν η αγορά να επηρεαστεί από τις πρωινές ανακοινώσεις της ΙΕΑ, η οποία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ρυθμός ζήτησης θα μειωθεί κατά 40% το 2002, από 420.000 βαρέλια ημερησίως σε 120.000 βαρέλια ημερησίως, λόγω της ”γενικευμένης οικονομικής καχεξίας”.

Όσον αφορά στην τιμή του χρυσού, συνεχίζει την ανοδική του πορεία κατά 0,35% το πρωί της Παρασκευής, και διαπραγματεύεται πέριξ των 316,95 δολαρίων ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v