Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εκτίναξη στις τιμές των εμπορευμάτων

Πάνω από τα 69 δολάρια διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς επιτείνεται η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ο κίνδυνος διόγκωσης των πληθωριστικών πιέσεων ωθεί περισσότερους επενδυτές στα ”καταφύγια” των πολύτιμων μετάλλων. Σε υψηλό 25 ετών ο χρυσός, την ίδια στιγμή που ο άργυρος ”σκαρφάλωσε” σε υψηλό 23 ετών και οι τιμές χαλκού και ψευδάργυρου σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ.

Πάνω από τα 69 δολάρια διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς επιτείνεται η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, της τέταρτης σε μέγεθος παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε κατηγορηματικά να λήξει τις έρευνες της χώρας, ενώ δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ μελετούν σχέδια στρατιωτικών επιθέσεων κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το συμβόλαιο Brent Μαΐου ενισχύθηκε 31 σεντς στα 69,11 δολάρια ανά βαρέλι, δύο δολάρια χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 70,85 δολ. τον Αύγουστο, μετά τους τυφώνες στις ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος διόγκωσης των πληθωριστικών πιέσεων με την αύξηση των τιμών ενέργειας ώθησε περισσότερο τους επενδυτές στα ”καταφύγια” των πολύτιμων μετάλλων και ο χρυσός ενισχύθηκε σε υψηλό 25 ετών, ο άργυρος σε υψηλό 23 ετών και ο χαλκός σε ιστορικό ρεκόρ.

Τα επενδυτικά κεφάλαια διοχετεύουν κεφάλαια και σε άλλα, βιομηχανικά κυρίως, μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, εκτιμώντας ότι οι αποδόσεις τους θα είναι καλύτερες από αυτές των μετοχών και των ομολόγων.

Τα συμβόλαια του χρυσού έχουν ενισχυθεί 17% φέτος, έναντι 3,9% που έχει κερδίσει ο δείκτης Standard & Poor’s. Ο άργυρος έχει κερδίσει 44% και ο χαλκός 35%.

Το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού κερδίζει 6 δολάρια στα 607,8 δολάρια ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. Τα συμβόλαια Μαΐου του αργύρου εκτινάχθηκαν 2,6%, στα 12,89 δολάρια ανά ουγγιά, στο Χρηματιστήριο του Σικάγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v