Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος 1,27% για το πετρέλαιο

Το συμβόλαιο του αργού, παράδοσης Μαίου, έκλεισε στα 67,07 δολ. το βαρέλι, με κέρδη της τάξεως του 1,27%, το συμβόλαιο του ίδιου μήνα στη βενζίνη έκανε ράλι με αρωγό τα προαναφερθέντα νούμερα, τελειώνοντας το floor session στα 194,71 cents/γαλόνι (ενισχυμένο κατά 5 cents).

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Εντός του καλώς ορισμένου εύρους διαπραγμάτευσης (trading range) των τελευταίων συνεδριάσεων κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου -τύπου WTI Light, Sweet- στο χρηματιστήριο ενέργειας της Νέας Υόρκης, με την προσοχή των traders να στρέφεται προς το πάνω μέρος του εν λόγω range, ύστερα και από την ανάγνωση των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σχετικά με τα εβδομαδιαία αποθέματα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (US DoE).

Για την τελευταία εβδομάδα του μηνός Μαρτίου, αυτή δηλαδή που τελείωσε την περασμένη Παρασκευή, τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτιμήσεων (consensus) για ηπιότερη αύξηση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η νέα σημαντική μείωση για τα αποθέματα της βενζίνης, με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας να δείχνουν μείωση των αποθεμάτων του καυσίμου κατά 4,44 εκ. βαρέλια, έναντι πολύ πιο συντηρητικών εκτιμήσεων από τους αναλυτές της αγοράς ενέργειας που περίμεναν μεν μείωση, πλην όμως κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Σε ότι αφορά τα διυλισμένα προϊόντα -κατηγορία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πετρέλαιο θέρμανσης- τα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 2,56 εκ. βαρέλια χαμηλότερα, τη στιγμή που η αγορά ανέμενε κατά μέσο όρο επίσης μικρότερη μείωση, κατά 1,4 εκατομμύρια.

Εξάλλου, ο δείκτης παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων υποχώρησε κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, έναντι αύξησης 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές.

Πώς αποτυπώθηκαν όλα αυτά στο ταμπλό του Nymex...; Το συμβόλαιο του αργού, παράδοσης Μαίου, έκλεισε στα 67,07 δολ. το βαρέλι, με κέρδη της τάξεως του 1,27%, το συμβόλαιο του ίδιου μήνα στη βενζίνη έκανε ράλι με αρωγό τα προαναφερθέντα νούμερα, τελειώνοντας το floor session στα 194,71 cents/γαλόνι (ενισχυμένο κατά 5 cents), ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 186,88 cents/γαλόνι κερδίζοντας ποσοστό 0,7%.

Όσο για το φυσικό αέριο που συμπληρώνει το παζλ της ενέργειας, το συμβόλαιο λήξεως Μαίου έκανε settlement στα 7,08 δολάρια/MmBtu, οριακά ενισχυμένο σε ποσοστό 0,21% και έχοντας νωρίτερα δοκιμάσει και πάλι το επίπεδο-κλειδί των 7 δολαρίων.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, το συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Ιουνίου διαπραγματευόταν αργά το βράδυ στα 594 δολάρια ανά ουγκιά (+0,6%), το συμβόλαιο στον άργυρο λήξεως Μαίου βρισκόταν την ίδια ώρα στα 11,71 δολ. ανά ουγκιά (-0,11%), ενώ νωρίτερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου στο παλλάδιο είχε κλείσει στα 342,65 δολάρια, σχεδόν αμετάβλητο για την ημέρα.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v