Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 3,55% για το πετρέλαιο

Την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση για διάστημα σχεδόν 2 εβδομάδων σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στο Αμερικανικό χρηματιστήριο NYMEX, με την πρώτη σειρά λήξης να ”γράφει” ενδοσυνεδριακά 65,60 δολ./βαρέλι, ανακάμπτοντας όμως σημαντικά πριν το τέλος κλείνοντας ξεκάθαρα πάνω από το για πολλούς σημαντικό τεχνικό επίπεδο των 66 δολ. στα 66,63 δολ./βαρέλι.

Tμήμα Διεθνών Παραγώγων Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος

Στο ”κόκκινο” βρέθηκε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας το σύνολο σχεδόν του μπλοκ των commodities με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν σημαντικά κέρδη έπειτα από την ”αναρρίχηση” πληθώρας τιμών εμπορευμάτων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης CRB, ”βαρόμετρο” της εν λόγω αγοράς, διαπραγματεύεται στις 333,05 μονάδες υποχωρώντας για την ημέρα κατά 1,27%, σε εβδομαδιαίο όμως επίπεδο βρίσκεται κατά σχεδόν 1,85% υψηλότερα (23:00 ώρα Ελλάδος).

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου πάνω στο χρυσό υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών που διέσπασε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 30.03.06 και διαπραγματεύεται πλέον στα 587,20 δολ./ουγκιά, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 3,65%.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τον άργυρο, με το συμβόλαιο παράδοσης Μαίου να υποχωρεί για την ημέρα 1,40% στα 11,49 δολ./ουγκιά, αφού όμως νωρίτερα στην σημερινή συνεδρίαση ”φλέρταρε” με την ψυχολογική αντίσταση των 12 δολ.(11,94 δολ./ουγκιά υψηλότερη τιμή), επίπεδο το οποίο αποτελεί υψηλό 22 ετών.

Σε αναβάθμιση του κλάδου των μετάλλων και των εταιρειών εξόρυξης προχώρησε νωρίτερα σήμερα (31.03.06) η Citigroup, προτάσσοντας ως βασικότερους λόγους την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τις περιορισμένες δυνατότητες προσφοράς και το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για εταιρείες του κλάδου από μεγάλα επενδυτικά funds.

Στην αναφορά της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι είναι πλέον λιγότερο επιφυλακτική σχετικά με πιθανή διόρθωση των τιμών των βασικών μετάλλων.

Στην αγορά ενέργειας τώρα, την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση για διάστημα σχεδόν 2 εβδομάδων σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στο Αμερικανικό χρηματιστήριο NYMEX, με την πρώτη σειρά λήξης να ”γράφει” ενδοσυνεδριακά 65,60 δολ./βαρέλι, ανακάμπτοντας όμως σημαντικά πριν το τέλος κλείνοντας ξεκάθαρα πάνω από το για πολλούς σημαντικό τεχνικό επίπεδο των 66 δολ. στα 66,63 δολ./βαρέλι.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο η τιμή βρίσκεται υψηλότερα σε ποσοστό της τάξης του 3,55%.

Από πλευράς ειδησεογραφίας, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως μέσο διαπραγμάτευσης της χώρας του έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με το θέμα της επανέναρξης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών του πετρελαιαγωγού στην Νιγηρία ο οποίος προσθέτει στην παραγωγή 75.000 βαρέλια ανά ημέρα, λειτούργησε εξίσου ευεργετικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Για την εβδομάδα που ξεκινάει την 3η Απριλίου, στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Bloomberg, 24 από τους 50 συμμετέχοντες αναλυτές (ή το 48%) δηλώνουν ότι οι τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν περαιτέρω την ανοδική τους τροχιά, 17 αναλυτές περιμένουν υποχώρηση των τιμών και 9 προβλέπουν ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι τιμές δεν θα διαφέρουν σημαντικά από τα σημερινά επίπεδα.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v