Πωλήσεις γεν από ΕΚΤ και FED

Χαμηλότερα οδηγούν το γεν οι παρεμβάσεις των FED και ΕΚΤ, οι οποίες κατόπιν αιτήματος της Bank of Japan, προχώρησαν σε πωλήσεις ιαπωνικού νομίσματος. Υποχώρηση καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η θετική αντίδραση των αγορών στο σκάνδαλο Xerox βοηθούν το δολάριο.

Σε πωλήσεις γεν, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1 ή 2 δισ. δολ προέβησαν πριν από λίγη ώρα η FED αλλά και η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό την άμβλυνση της ανόδου του ιαπωνικού νομίσματος.

Η κίνηση, όπως ανακοίνωσαν παράγοντες της ΕΚΤ, έλαβε χώρα μετά από αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και αποτελεί μέρος των ευρύτερων συμφωνιών μεταξύ των ιδρυμάτων, ώστε να προστατευθούν οι εξαγωγές, το κύριο όπλο της ιαπωνικής οικονομίας. Η κίνηση έφερε την ισοτιμία δολαρίου – γεν στα 120,8 γεν, έναντι των 118,37 όπου βρισκόταν το πρωί της Παρασκευής.

Επιρροή ασκήθηκε από το γεγονός και στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, όπου το αμερικανικό νόμισμα, αφού βρέθηκε μια ανάσα πριν το 1:1 στα 99,89 σεντς, λόγω του νέου λογιστικού σκανδάλου (αυτή τη φορά της Xerox) υποχωρεί, ενισχυμένο από την θετική αντίδραση των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Σημαντική για την άνοδο ήταν η επιρροή της παρέμβασης του μεγαλοεπενδυτή G. Soros, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος προβλέποντας ”ακόμα δυσκολότερες ημέρες” στο γ΄ τρίμηνο του 2002. Στα 98,89 σεντς διαμορφώνεται τώρα η ισοτιμία του ευρωπαϊκού με το αμερικανικό νόμισμα.

Ανοδικά κινείται και το ευρώ έναντι του γεν, στο επίπεδο των 118,82, έναντι της ισοτιμίας των 117,86, προ της συντονισμένης παρέμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v