Σε υψηλό 2,5 εβδομάδων το δολάριο

Σε υψηλό 2,5 εβδομάδων κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στην προοπτική να υιοθετήσει η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα επιθετική πολιτική στα επιτόκια για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Αντιστέκονται γεν και στερλίνα.

Σε υψηλό 2,5 εβδομάδων κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στην προοπτική να υιοθετήσει η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα επιθετική πολιτική στα επιτόκια για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το γεν συντηρείται υψηλά μετά την ανακοίνωση δυναμικής ανάπτυξης στη βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, ενώ η στερλίνα ενισχύεται αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

Το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,2024 δολάρια για να περιορίσει στη συνέχεια ελαφρώς τις απώλειες. Κινείται αυτή την ώρα στα 1,2060 δολάρια. Το δολάριο υποχώρησε μέχρι τα 109,96 γεν, μετά το χαμηλό ενός μηνός στα 108,64 της προηγούμενης συνεδρίασης.

Η στερλίνα πλησιάζει το υψηλό 2 μηνών έναντι του δολαρίου εν όψει πιθανής αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στην Αγγλία. Κατά τους αναλυτές την πτώση του ευρώ συγκρατούν οι δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Ο Christian Noyer, μέλος του 18μελούς διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, δήλωσε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης και να ωθήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Αναλυτής της ABN Amro αναφέρει ότι ”το ευρώ χρειάζεται αύξηση των επιτοκίων, ειδάλλως θα έχει υπο-εμφάνιση” έναντι των υπολοίπων βασικών ισοτιμιών.

Οι ανοδικές τάσεις του δολαρίου δυναμώνουν μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ότι η Fed δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιθετικής πιστωτικής πολιτικής προκειμένου να συντηρήσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η επόμενη τακτική συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 29-30 Ιουνίου. Τα αμερικανικά επιτόκια κινούνται στο αρνητικό χαμηλό 46 ετών στο 1% και συνέβαλαν στην αδυναμία του δολαρίου κατά το προηγούμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v