Πιθανή αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ πιέζει το ευρώ

Η προοπτική ”επιθετικής” αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων οδήγησε σε αισθητή ανάκαμψη την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας, αλλά το πράσινο νόμισμα υποχώρησε έναντι του γεν μετά την ανακοίνωση προβλέψεων για θεαματική επιτάχυνση στην ιαπωνική οικονομία.

Την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι ευρώ και στερλίνας πυροδότησαν οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Alan Greenspan, ότι η Fed δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιθετικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Το δολάριο κινείται στα 109,14 γεν, έναντι 109,73 γεν χθες. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,3% έναντι της βρετανικής στερλίνας (στα 1,8354 δολ. ανά στερλίνα έναντι 1,8361 δολ. χθες).

Αναλυτές αναφέρουν ότι η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ επιταχύνθηκε μετά τα 1,2240 δολάρια, πυροδοτώντας προκαθορισμένες εντολές πωλήσεων ευρώ και αγορών δολαρίου.

Κορυφαίο στέλεχος της Royal Bank of Canada στο Λονδίνο αναφέρει ότι οι λεγόμενοι ”παίκτες με βάση το momentum” εξακολουθούν να επιδιώκουν πωλήσεις ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στα 1,2185 δολάρια έναντι 1,2269 δολαρίων χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v