Σε κάθετη πτώση το γεν - οριακή ενίσχυση του ευρώ

Η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τα σενάρια για αύξηση επιτοκίων στην Κίνα προκάλεσαν ”πυρετό” στην Ιαπωνία. Μαζικές εκροές γεν και σταθεροποιητικές τάσεις στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου σηματοδότησαν την ημέρα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων υποχώρησε το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου εν μέσω έντονης ανησυχίας στις ασιατικές αγορές για τις ενεργειακές τιμές και τα σενάρια αύξησης των διατραπεζικών επιτοκίων στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, τα σενάρια για αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, στο πλαίσιο της ομαλής ”επιβράδυνσης” της οικονομίας της χώρας οδήγησαν σε μαζικές εκροές από το γεν αλλά και σε κάθετη πτώση της ιαπωνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς το ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών στην Κίνα λόγω επιβράδυνσης, σε συνδυασμό με την ασθμαίνουσα εγχώρια κατανάλωση, πυροδοτούν την επενδυτική ανησυχία.

Η ιαπωνική ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 111 γεν έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή 109,88 γεν. Έναντι του ευρώ, το γεν διαμορφώθηκε στα 136 γεν από 134,21.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε οριακά, στα 1,2248 δολάρια από 1,2216 καθώς η ΕΚΤ διατήρησε, ως αναμενόταν, σταθερά τα βασικά διατραπεζικά επιτόκια, αυξάνοντας παράλληλα τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Η συρρίκνωση του γεν επιταχύνθηκε τη στιγμή της πτώσης κάτω των 111 γεν έναντι του δολαρίου, η οποία πυροδότησε μαζικές πωλήσεις γεν και αγορές στο αμερικανικό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v