Μερική ανάκαμψη του ευρώ από τα χαμηλά έτους

Το ευρώ ανακάμπτει στα 1,2135 δολάρια, αφού προηγοουμένως κινδύνευσε να υποχωρήσει κάτω από τα 1,20 δολάρια, στη σκιά των κερδοσκοπικών κινήσεων για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και των αρνητικών στοιχείων της GfK και του IFO για τη γερμανική καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Το ευρώ συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τις κερδοσκοπικές κινήσεις που προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει την Πέμπτη τα επιτόκια, ενώ το γεν αποτελεί το μεγάλο κερδισμένο της ημέρας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών στη σκιά αλλαγής της πολιτικής παρεμβάσεων των ιαπωνικών αρχών.

Ειδικότερα, το ευρώ κυμαίνεται στα 1,2135 δολάρια, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους έναντι του δολαρίου, στα οποία είχε υποχωρήσει προηγουμένως, κινδυνεύοντας μάλιστα να καταρρεύσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1,2 δολαρίων.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στα 1,2118 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2196 δολάρια της προηγούμενης Παρασκευής.

Το ευρώ υποχωρεί 0,3% στα 118,17 γεν, ενώ προηγούμενα είχε υποχωρήσει έως τα 127,26 γεν, στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 5μηνου έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Το δολάριο κυμαίνεται στα 105,46 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και στα 1,8154 δολάρια έναντι της στερλίνας.

Η απαισιόδοξη ανακοίνωση για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Απρίλιο, από τη γερμανική εταιρία ερευνών αγορών GfK, ενίσχυσε το ήδη αρνητικό κλίμα για το ευρώ που τροφοδότησε την προηγούμενη Παρασκευή η ανακοίνωση του IFO για πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σε υψηλότερα επίπεδα από τος προηγούμενες προβλέψεις.

Η ανακοίνωση της GfK, ενίσχυσε παράλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη, ενώ ελάχιστοι αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση των επιτοκίων θα αναβληθεί για τον επόμενο μήνα.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ και η γενικότερη πολιτική συγκυρία, όπως η βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης Ραφαρέν στις γαλλικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

To γεν εκτινάχθηκε έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, μετά από δημοσίευμα των The Times του Λονδίνου, που επικαλούμενοι πηγές της Τράπεζας της Ιαπωνίας, υποστηρίζουν ότι οι ιαπωνικές αρχές θα σταματήσουν τις παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές αγορές.

Αποτελεί ένα κερδοσκοπικό άρθρο, γιατί δεν αλλάξαμε την πολιτική μας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Σαντάκαζου Τανιγκάκι, διαψεύδοντας το δημοσίευμα των Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v