Πτωτικές τάσεις για το ευρώ μετά τα σχόλια Τρισέ

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,221 δολάρια, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ που προεξοφλούν τη μειωση των επιτοκίων, ενώ η JP Morgan Chase εκτιμά ότι το γεν θα αποτελέσει το μεγάλο πρωταγωνιστή των αγορών έως το τελος του έτους.

Το ευρώ υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολάρίου, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων των επενδυτικών κεφαλαίων που προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Το κοινό νόμισμα υποχωρεί στα 1,221 δολάρια με απώλειες που φθάνουν το 1%, σε σχέση με τα 1,2338 δολάρια που κυμαινόταν χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Προηγούμενα το ευρώ είχε υποχωρήσει έως τα 1,2181 δολάρια, πριν ανακάμψει στη συνέχεια.

Το δολάριο ενισχύεται έναντι της στερλίνας, στα 1,8333 δολάρια, και έναντι του ελβετικού νομίσματος, στα 1,2711 ελβ. φράγκα.

Το ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Φεβρουαρίου έναντι του δολαρίου, που υποχώρησε στα 106,36 γεν, μετά την αναβάθμιση του δημοσίου χρέους της Ιαπωνίας από την Standard & Poor’s σε ”σταθερό”.

Η J.P. Morgan Chase προβλέπει ότι το γεν θα αποτελέσει το μεγάλο πρωταγωνιστή των συναλλαγματικών αγορών για τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι θα ”συνθλίψει” το δολάριο, καθώς και ότι το ”πράσινο νόμισμα” θα υποχωρήσει ακόμη και κάτω τα 100 γεν έως το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, έδωσε σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα για μακροπρόθεσμη απομάκρυνση των επενδυτών από το ευρώ, προεξοφλώντας τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ”φωτογραφίζουν” τις στρατηγικές αδυναμίες του ευρώ, γιατί στηρίζονται στις δομικές αδυναμίες ανάκαμψης των οικονομιών της ευρωζώνης, αφού ο Ζ.Κ. Τρισέ εξαρτά την απόφαση για μείωση των επιτοκίων από την πορεία του δείκτη του IFO για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την εκτίναξη των παραγγελιών διαρκών αγαθών κατά 2,5% και των πωλήσεων των νέων κατοικιών κατά 5,8% για το Φεβρουάριο, ενίσχυσαν την αισιοδοξία ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει με ισχυρούς ρυθμούς στο αμέσως επόμενο διάστημα, επιταχύνοντας την επιστροφή των επενδυτών στο ”πράσινο νόμισμα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v