Σταθεροποιητικές τάσεις του ευρώ μετά τον IFO

Το ευρώ κυμαίνεται στα 1,211 δολάρια, ακολουθώντας σταθεροποποιητικές τάσεις, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και τις ασθενείw προσωπικές δαπανες στις ΗΠΑ.

Το δολάριο κατάφερε να ξεπεράσει τον πρώτο αιφνιδιασμό από τα ασθενή στοιχεία για την πορεία των προσωπικών δαπανών το Φεβρουάριο, ανακτώντας σημαντικό τμήμα των προηγούμενων απωλειών του έναντι του ευρώ και των υπολοίπων ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Το κοινό νόμισμα αντίθετα αντιμετωπίζει προβλήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρά τη διατήρηση των ”τρομοφόβων”, εξαιτίας της υποχώρησης του δείκτη του IFO για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις, που κατέστησε σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων έχει αρχίσει.

Το ευρώ κυμαίνεται στα 1,211 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2118 δολάρια που κυμαινόταν τη στιγμή του κλεισίματος των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης χθες.

Η ενδεικτική τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στα 1,2196 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2276 δολάρια της Πέμπτης.

Το ευρώ υποχώρησε αρχικά κάτω από τα 1,21 δολάρια για να εκτιναχθεί κοντά στα 1,22 δολάρια, μετά την ανακοίνωση για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών.

Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 εβδομάδων έναντι του γεν, κυμαινόμενο στα 105,87 γεν.

Η στερλίνα υποχώρησε στα 1,8125 δολάρια, ενώ το ελβετικό νόμισμα υποχώρησε στα 1,2858 ελβ. φράγκα έναντι του δολαρίου.

Το IFO ουσιαστικά ”κάλεσε” την ΕΚΤ να μειώσει άμεσα τα επιτόκια, για να στηρίξει την ανάπτυξη στη Γερμανία και την ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κατέστησε σαφές την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ότι η υποχώρηση του δείκτη του IFO για τη επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την ανάκαμψη, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή προσανατολίζεται στη μείωση των προβλέψεων της ανάπτυξης για την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v