Αρνητικό έτους για το ευρώ, εν αναμονή της ΕΚΤ

Στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, καθώς εντείνονται οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα αφήσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων για να τονώσει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, καθώς εντείνονται οι φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων προκειμένου να τονώσει την ανάκαμψη.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,2045 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Δεκεμβρίου και κινείται το πρωί στο Λονδίνο στα 1,2088 δολ. από 1,2118 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Έναντι του γεν το ευρώ υποχώρησε στα 127,27 γεν, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, έναντι 128,52 στο προηγούμενο κλείσιμο.

Η ΕΚΤ πραγματοποιεί την Πέμπτη τακτική συνεδρίαση για τον καθορισμό της πιστωτικής πολιτικής και πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Jean-Claude Trichet θα αφήσει στην ομιλία του ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, καθώς τα μακρο-οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη παραμένει υποτονική.

Θεωρείται απίθανο η ΕΚΤ να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων από το 2% που βρίσκονται σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ελάχιστοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα αποφασιστεί μείωση μέχρι τον Ιούνιο.

Εντυπωσιακές είναι και οι κινήσεις του γεν, που αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 6 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, όταν η λονδρέζικη εφημερίδα ”Times” έγραψε ότι η Ιαπωνία θα σταματήσει επισήμως τις παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, καθώς η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας επιταχύνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v