O Μπούς στηρίζει το ”ισχυρό δολάριο”

Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τα σχόλια του Τζορτζ Μπους ότι συνεχίζει να υποστηρίζει πολιτική ”ισχυρού δολαρίου”. Το δολάριο διεύρυνε τα κέρδη του έναντι του ευρώ με το κοινό νόμισμα να υποχωρεί κάτω των 1,170 δολαρίων.

Ωθηση στο δολάριο έδωσαν τα σχόλια του αμερικανού προέρδου Τζορτζ Μπους ότι η αγορά έχει υποτιμήσει την αξία του αμερικανικού νομίσματος και ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική του ισχυρού δολαρίου.

Στον απόηχο των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου, το δολάριο διεύρυνε τα κέρδη έναντι του ευρώ με το κοινό νόμισμα να υποχωρεί κάτω των 1,170 δολαρίων κατά τις σημερινές συναλλαγές. Ειδικότερα, ο Τζορτζ Μπους -σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου- δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι μια καλή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και ότι η αγορά θα δει μια αναπτυσσόμενη οικονομία και κατά συνέπεια θα ενισχύσει το δολάριο. Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση της G8 είπαν ότι κατά τις σημερινές εργασίες θα συζητηθεί το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αν και, όπως διευκρίνησε αργότερα εκπρόσωπος, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η αγορά αγνόησε την είδηση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης σημείωσε το Μάιο μεγαλύτερη της προβλεπόμενης πτώση στο 46,8 καθώς η ενίσχυση του κοινού νομίσματος κατάφερε πλήγμα στις εξαγωγές. Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1710 δολάρια, έναντι 1,1715 δολαρίων το πρωί και 1,1780 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,1690 δολάρια ανά ευρώ.

Η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 138,47 γεν ανά ευρώ, έναντι 139,22 γεν ανά ευρώ το πρωί και 140,55 γεν ανά ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 118,52 γεν, έναντι 118,84 γεν το πρωί και 119,29 γεν την περασμένη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v