Αισθητά χαμηλότερα από τα 1,19 το ευρώ δολάριο

Αισθητά χαμηλότερα από τα 1,19 δολάρια υποχώρησε το απόγευμα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, ενώ νωρίτερα είχε εκτιναχθεί στα 1,1914 δολάρια ενά ευρώ. Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ και η ισοτιμία ευρώ/γεν.

Αισθητά χαμηλότερα από τα 1,190 δολάρια υποχώρησε το απόγευμα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις για κατοχύρωση κερδών καθώς νωρίτερα, σε συναλλαγές στην Ασία, το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,1914 δολάρια, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του των 1,886 δολαρίων στο οποίο είχε αναρριχηθεί κατά την επίσημη λήξη της συνεδρίασης της 4ης Ιανουαρίου του 1999, πρώτη ημέρα επίσημης συναλλαγής του.

Η εκτίναξη σε νέα ύψη του ευρώ πυροδοτήθηκε από εκτιμήσεις της αγοράς ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν ανησυχούν για την κατά 13% ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

”Η δυναμική του ευρώ αντικατοπτρίζει καλύτερα τα οικονομικά θεμελιώδη δεδομένα της ευρωζώνης και τα σημερινά επίπεδα συνάδουν με τον ιστορικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας” τόνισε σε ομιλία του στη Διεθνή Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στη Φρανκφούρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ερνστ Βέλτεκε άφησε να εννοηθεί ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έχει ενισχυθεί τόσο ώστε να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές προϊόντων από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι μια συναλλαγματική ισοτιμία περί τα 1,180 δολάρια ανά ευρώ είναι ”ανταγωνιστικά ουδέτερη” για τις εξαγωγές.

Παράλληλα, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος - σε σχόλια του τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα - είπε ότι τα πλέον πρόσφατα στοιχεία παρέχουν ένδειξη ότι η ευνοϊκή τάση του πληθωρισμού θα συνεχίσει και μέσα στο 2004 αλλά δεν προχώρησε να δηλώσει ότι οι βελτιωμένες προοπτικές του πληθωρισμού θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια της ευρωζώνης. Παράλληλα, το ευρώ αναρριχήθηκε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ έναντι του γεν, πλησιάζοντας τα 139 γεν ανά ευρώ.

Το απόγευμα το ευρώ δολάριο διαμορφώνεται στα 1,1867 δολάρια, έναντι 1,1875 δολαρίων το πρωί και 1,1870 δολάρια χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,1890 δολάρια ανά ευρώ. Η ισοτιμία του ευρώ γεν διαμορφώνεται στα 138,94 γεν ανά ευρώ, έναντι 138,80 γεν ανά ευρώ το πρωί και 138,70 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 116,82 γεν, έναντι 116,88 γεν το πρωί και 116,81 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v