Εξακολουθούν οι πιέσεις στο δολάριο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών παραμένει το δολάριο έναντι του ενιαίου νομίσματος, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,0749.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών παραμένει το δολάριο έναντι του ενιαίου νομίσματος, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ. Το απόγευμα το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,0749 δολάρια ανά ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1999.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στο αμερικανικό νόμισμα ασκούνται περαιτέρω πιέσεις εξαιτίας της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το υπουργείο εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν την εβδομάδα μέχρι και της 18 Ιανουαρίου για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας, ανήλθαν, όπως αναμενόταν, στα 381.000, έναντι 363.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, ελαφρά άνοδο (0,1%) κατέγραψε ο δείκτης των βασικών οικονομικών δεικτών του Conference Board κατά το μήνα Δεκέμβριο και συγκεκριμένα στο 111,3, έναντι εκτιμήσεων οτι θα πραμείνει αμετάβλητος στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Αντιθέτως, θετικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε ανέλπιστη άνοδο τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών. Η εν λόγω θετική είδηση έρχεται να προστεθεί στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στη Γαλλία και τη Γερμανία και τα οποία αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ευρώ έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά 25% έναντι του δολαρίου, από το χαμηλό επίπεδο των 86 σεντς στο οποίο είχε βρεθεί προ έτους. Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί σταθερά από τις αρχές Δεκεμβρίου λόγω φόβων για πιθανό πόλεμο στο Ιράκ, κλίμα το οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί όσο παραμένει η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v