Η αποκλιμάκωση στο Ιράκ ενισχύει το δολάριο

Ενισχύεται το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος αφού η αποδοχή απο το Ιράκ των όρων του ΟΗΕ, αποκλιμακώνει τις εντάσεις και φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο του πολέμου.

Η πλήρης αποδοχή από το Ιράκ των όρων που έθεσε ο ΟΗΕ αναφορικά με τους επιθεωρητές όπλων αποκλίμακωσε τις πιέσεις που δεχόταν το αμερικανικό νόμισμα τις τελευταίες ημέρες, αφού φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο του πολέμου - τουλάχιστον για την ώρα.

Αναλυτές της αγοράς εκφράζουν εν τούτοις τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την πορεία που θα λάβουν τα γεγονότα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά όπου ο Σ. Χουσείν αποδέχεται κάποιους όρους, αλλά κατόπιν μεταβάλλει τη στάση του.

Το δολάριο (ύστερα από τις νέες εξελίξεις) συνεπικουρούμενο από τη Wall Street και τα μακροοικονομικά στοιχεία θα ενδυναμωθεί περαιτέρω, προέβλεπαν αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την τροπή που λαμβάνουν τα γεγονότα και την ευκολία με την οποία ο Σ. Χουσέιν είπε το ”ναι” στον ΟΗΕ.

Κομβικό σημείο πάντως για την βραχυχρόνια πορεία της ισοτιμίας του δολαρίου, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, αποτελούν οι λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοινώνονται σήμερα.

Σημειώνεται πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές στην αγορά χρήματος οι οποίοι αποδίδουν την παραπάνω άνοδο του δολαρίου, μεταξύ άλλων και στην ομιλία Γκρίνσπαν στο Κονγκρέσο.

Στον άξονα των 1,050 δολαρίων κινείται η σχέση ανταλλαγής ευρώ – δολαρίου, ενώ στα 120 γεν διαμορφώνεται η ισοτιμία δολαρίου – γεν. Εξάλλου, στα 121 γεν διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ - γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v