Σταθεροποιητικές τάσεις στις ισοτιμίες

Σταθερά πάνω από την απόλυτη ισοτιμία διαμορφώνεται η σχέση ανταλλαγής ευρώ – δολαρίου, με την μακροχρόνια τάση να ευνοεί την ενίσχυση της κοινής ευρωπαικής νομισματικής μονάδας, εν όψει και της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων από ΕΚΤ, ύστερα από τις δηλώσεις Issing.

Σταθερά πάνω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας αλλά με σταθεροποιητικές τάσεις κινείται η κοινή ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα έναντι του δολαρίου, αφού οι ”κλυδωνισμοί” από την κατώτερη των εκτιμήσεων πτώση του δείκτη ZEW στη Γερμανία δεν έχουν κοπάσει ακόμα.

Εν τούτοις αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως το ευρώ αναμένεται να ισχυροποιηθεί ”μακροχρόνια”, ύστερα μάλιστα από τις χθεσινές δηλώσεις Issing οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Την ίδια άποψη φαίνεται να μοιράζονται και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, οι οποίοι εκτιμούν πως η μείωση των επιτοκίων θα ανέλθει στις 25 μονάδες βάσης, ενώ τονίζουν πως για τις επόμενες ημέρες δεν αναμένουν σημαντικές μεταβολές στην σχέση ανταλλαγής μεταξύ ευρώ – δολαρίου.

Παράλληλα, δίχως σημαντικές μεταβολές διαμορφώνεται η σχέση ανταλλαγής δολαρίου – γεν, ενώ η αύξηση πέραν των εκτιμήσεων για το ιαπωνικό ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο δεν αποτέλεσε εφαλτήριο για ενίσχυση του γεν, όπως έλεγαν ”ορισμένα” σενάρια.

Στον άξονα των 1,090 σεντς κινείται η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, ενώ στα 119 γεν διαμορφώνεται η σχέση ανταλλαγής δολαρίου – γεν.

Εξάλλου, στα 120 γεν κινείται η ισοτιμία γεν – ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v