Υπό πίεση και σήμερα το δολάριο

Υπό πίεση παραμένει το δολάριο κατά τις σημερινές συναλλαγές με το ευρώ να διατηρεί μέρος των κερδών που σημείωσε χθες έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά την υποχώρηση του δείκτη του Conference Board στις ΗΠΑ.

Υπό πίεση παραμένει το δολάριο κατά τις σημερινές συναλλαγές με το ευρώ να διατηρεί μέρος των κερδών που σημείωσε χθες έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά την πτώση, τον Οκτώβριο, του δείκτη του Conference Board για την εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εννεαετίας (στις 79,4 μονάδες).

Παράλληλα - και εν αναμονή της δημοσιοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης Κοϊζούμι για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ιαπωνίας - το γεν δέχθηκε στήριξη από δηλώσεις μελών του ΔΣ της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι η υπ’ αριθμόν δύο οικονομία παγκοσμίως θα αναπτυχθεί στο τρέχον οικονομικό έτος με ρυθμούς μεταξύ 0,2 και 0,5% ενώ το επόμενο οικονομικό έτος με ρυθμούς μεταξύ 0,4% και 1%.

Οι εκτιμήσεις αυτές προκαλούν τη σύγκριση με τις προβλέψεις τις ιαπωνικής κυβέρνησης που κάνουν λόγο για στασιμότητα στο τρέχον οικονομικό έτος και ανάπτυξη 0,6% στο επόμενο. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε, σε σχέση με το δολάριο έως και στα 120,54 γεν -στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών βδομάδων σχεδόν- πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 98,34 σεντς, έναντι 98,35 σεντς το πρωί και 98,34 σεντς χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 98,20 σεντς ανά ευρώ. Η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 120,69 γεν ανά ευρώ, έναντι 120,68 γεν ανά ευρώ το πρωί και στα 120,87 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 122,70 γεν, έναντι 122,71 γεν το πρωί και στα 122,98 γεν χθες.

Η αγορά αγνοεί, προς το παρόν, την ανακοίνωση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην υπ’ αριθμόν δύο οικονομία της ευρωζώνης επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι (πτώση του δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, στο 94 από 97 το Σεπτέμβριο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v