Οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική και τον πληθωρισμό της χώρας, πιέζουν την τουρκική λίρα έως τα 3.9780 ανά δολάριο, με τις απώλειες της να φτάνουν το 17% από τον Σεπτέμβριο. Αυτή την ώρα πέφτει 0,76%.
Η μεγάλη αυτή υποχώρηση οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα σε μέτρα ενίσχυσης της τουρκικής λίρας, ανακοινώνοντας μείωση στα όρια δανεισμού των τραπεζών.
Και ενώ το τουρκικό νομισμα υποχωρεί, η απόδοση του βραχυπρόθεσμου κρατικού ομολόγου την ίδια περίοδο κάνει "άλμα" σχεδόν 200 μονάδων βάσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιέσεις που δέχεται η λίρα αποδίδονται τόσο στις επικρίσεις που δέχεται η κεντρική τράπεζα από τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση, όσο και στις κλιμακούμενες εντάσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ και στην επερχόμενη δίκη του Τούρκου εμπόρου χρυσού Reza Zarrab στις ΗΠΑ με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Εκπρόσωπος της Τουρκικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την υπόθεση "συνομωσία κατά της Τουρκίας" που στερείται νομικής βάσης.
Την ίδια ώρα, το δολάριο στις συναλλαγές στην Ασία άγγιξε υψηλό εβδομάδας, καθώς το γερμανικό πολιτικό αδιέξοδο συνεχίζει να πιέζει το ευρώ.
Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων, σημείωσε πτώση 0,1% στα 94.029, αλλά παρέμεινε στα 94.104, στην υψηλότερη τιμή από τις 14 Νοεμβρίου.
Το ευρώ σημειώνει μικρή άνοδο 0,1%, φθάνοντας στα 1,1739 δολάρια, στην προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, μετά την πτώση στα 1,1722 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση, και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία.
Η Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας το συντηρητικό μπλοκ έχασε έδρες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας, με τον Γερμανό Πρόεδρο όμως να δηλώνει, ότι οφείλουν στους ψηφοφόρους να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.