”Καθυστερεί η Ευρωζώνη”, υποχωρεί το ευρώ

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, εγκαταλείποντας την απόσταση του μισού σεντ από τα επίπεδα της απόλυτης ισοτιμίας. Αιτία οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου περί καθυστέρησης της οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, εγκαταλείποντας την απόσταση του μισού σεντ από τα επίπεδα της απόλυτης ισοτιμίας.

Αιτία αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου περί καθυστέρησης της οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Ωστόσο στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα νευρικότητας εξαιτίας των φημών για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Το αμερικανικό νόμισμα στηρίζουν η άνοδος του δείκτη παραγωγικότητας για το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,5%, από εκτιμήσεις για 1,1%, καθώς και η ανακοίνωση του αριθμού των επιδομάτων ανεργίας, ο οποίος υποχώρησε στις 403.000 την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τις 400.000. Όπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος είναι παροδική καθώς έντονες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν μετά την υποχώρηση του δείκτη ISM στο 50,9 τον Αύγουστο από το 53,1 τον προηγούμενο μήνα.

Το αμερικανικό νόμισμα φαίνεται να βρίσκει στήριξη αφενός στη δήλωση του αμερικανικού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι θα συζητήσει το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ με ηγέτες ξένων χωρών και αφετέρου στη δέσμευσή του ότι θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.

Το απόγευμα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφώνεται στα 99,12 σεντς έναντι 99,77 σεντς νωρίτερα και 99,22 σεντς χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 98,90 σεντς ανά ευρώ. Η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 117,25 γεν ανά ευρώ, έναντι 117,02 γεν ανά ευρώ το πρωί και 117,10 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 117,63 γεν, έναντι 117,44 γεν το πρωί και 117,99 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v