Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα $1,16 παραμένει το ευρώ

Πιέσεις ασκούνται στο ενιαίο νόμισμα λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και ενώ προεξοφλείται ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία (σε υψηλό 11 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη), αλλά κυρίως οι προσδοκίες για ανακοινώσεις προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα, έφεραν το ευρώ κοντά σε χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,1567 δολ. ενώ στις 16 Ιανουαρίου άγγιξε τα 1,1460 δολ. που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003. Το δολάριο ενισχύεται και έναντι του ιαπωνικού νομ΄σιαμτος, στα 117,51 γεν.

«Είναι η ίδια τάση υπέρ του δολαρίου – οι εναλλακτικές επιλογές δεν είναι ελκυστικές» εξηγεί ο Greg Anderson της Bank of Montreal και συμπληρώνει: «Όλοι πιστεύουν πως η ΕΚΤ θα κινηθεί επιθετικά αυτή την εβδομάδα».Ο κ. Anderson αναφέρεται στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα, ο Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε πως οι επιλογές της ΕΚΤ είναι περιορισμένες, ενώ ο κ. Kraemer της Standard & Poor’s εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα κάνει το μεγάλο βήμα αυτή την εβδομάδα.

Για τον ίδιο λόγο συνεχίζεται και το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Ισπανίας και Ιταλίας να υποχωρούν σε νέο ιστορικό χαμηλό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v