Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» για το ελβετικό φράγκο

Αναστάτωση προκλήθηκε στην αγορά συναλλάγματος μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας να απαγκιστρώσει το εθνικό της νόμισμα από το ευρώ.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει τη σύνδεση του ελβετικού φράγκου με το ευρώ στο 1,20, αναστάτωσε τις αγορές συναλλάγματος.

«Βλέπουμε σημαντικές κινήσεις σε μια σειρά από νομίσματα. Προφανώς στην Τράπεζα της Ελβετίας είδαν πως η σύνδεση του φράγκου με το ευρώ στο 1,20 δεν ήταν πλέον δυνατή λόγω των συνεχών πιέσεων», αναφέρει ο αναλυτής της Canadian Imperial Bank of Commerce, Jeremy Stretch.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύεται 17% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2056 ενώ νωρίτερα είχε εκτοξευτεί 41% στα 85,17 σαντίμ, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999.

Επιπλέον το φράγκο κινείται ανοδικά 16% έναντι του δολαρίου στα 87,66 σαντίμ. Προηγουμένως το φράγκο είχε φτάσει να ενισχύεται έως τα 74,06 σαντίμ το οποίο είναι υψηλό αντίστοιχο του Αυγούστου 2011.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 1,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1725.

Όπως αναφέρει αναλυτής στο Marketwatch, "Ενδεχομένως το ευρώ να κινηθεί χαμηλότερα από το 1,17 δολ. έως το 1,165. Εκτιμώ ότι οι επενδυτές θα ψάξουν για αγοραστικές ευκαιρίες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα».

Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται 0,4% έναντι του δολαρίου στα 116,86 γεν.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v