Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σοκ και δέος» για το φράγκο με άλμα 30%

Χαοτικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος μετά τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις της Ελβετίας. Άλμα 30% στο φράγκο καθώς εγκαταλείπεται η σύνδεση με το ευρώ. Ασανσέρ το ενιαίο νόμισμα, καθώς βουλιάζει στα $1,15 και αργότερα ανακάμπτει στα $1,17.

Ντόμινο εξελίξεων δημιούργησε στην αγορά συναλλάγματος η κίνηση – έκπληξη στης κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ και να μειώσει σημαντικά το επιτόκιό της.  

Το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο). Το ευρώ άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών, στα 1,1597 δολ, ενώ αργότερα ανέκαμψε και πλέον τελεί υπό διαπραγμάτευση οριακά πάνω από τα $1,17.  Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 1,405% και ο χρυσός κατέγραφε άλμα 7,15% στα 1.236 δολ. ανά ουγκιά.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση που έπιασε άπαντες εξ απήνης και επισημαίνουν πως την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με υψηλές προσδοκίες για ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι άλλωστε, μόλις χθες δήλωσε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται επεκτατική νομισματική πολιτική, ενώ τα τελευταία στοιχεία από Ελλάδα αλλά και Ισπανία υποδεικνύουν πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν έχει αποσοβηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v