Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» του ευρώ κάτω από τα επίπεδα του 1999

Πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην ΕΚΤ για αγορές ομολόγων. Κάθετη πτώση του ευρώ σε επίπεδο χαμηλότερο από την πρώτη διαπραγμάτευση του 1999. Σε χαμηλό 6 ετών με την στερλίνα. Στο ναδίρ οι αποδόσεις πολλών ευρωπαϊκών ομολόγων.

Έντονη είναι η αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει «επί της αρχής»  νόμιμο το πρόγραμμα αγοράς ομόλογων ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με αυτή τη στηρικτική δικαστική απόφαση και καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για μεγάλες αποφάσεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου, οι επενδυτές τοποθετούνται αναλόγως.

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα πως η ΕΚΤ χρειάζεται να ακολουθήσει επεκτατική νομισματική πολιτική, ενώ πολλά στελέχη της ευρωτράπεζας, με δηλώσεις τους, προετοιμάζουν τις τελευταίες ημέρες το έδαφος για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έτσι το ευρώ βρέθηκε εκ νέου σε πτωτική τροχιά ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων Γαλλίας, Βελγίου, Φινλανδίας, Αυστρίας και Ολλανδίας υποχωρούν σε ιστορικό χαμηλό. Το 10ετές yield της Ισπανίας διαμορφώνεται στο 1,624% και της Ιταλίας στο 1,775%.

Το ενιαίο νόμισμα άγγιξε στα 1,1728 δολ. και διαμορφώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στις 4 Ιανουαρίου του 1999 στο Σίδνεϊ (1,1747 δολ). Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν προ εννέα ετών.

Έναντι της στερλίνας, το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 6 ετών αγγίζοντας τις 77,45 πένες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του τριετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 10,269%, του πενταετούς στο 9,692% και του 10ετούς στο 9,094%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v