Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 1,18 δολάρια υποχωρεί το ευρώ

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και η υποβάθμιση των προβλέψεων της Goldman Sachs, πιέζουν το ευρωπαϊκό νόμισμα. Νέα "βουτιά" για το ρούβλι.

Προς το χαμηλό εννέα ετών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, λόγω των εκτιμήσεων ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα για την βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη, θα ενισχύσουν το επιχείρημα υπέρ της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά έναντι 13 εκ των 16 κυριότερων νομισμάτων, ενώ η στερλίνα υποχώρησε έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν όψει της ανακοίνωσης αύριο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Βρετανία.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,1802 δολάρια, έχοντας διολισθήσει στις 8 Ιανουαρίου έως τα 1,1754 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2005.

Το κλίμα για το ενιαίο νόμισμα επιβαρύνεται και από τις προβλέψεις της Goldman Sachs, η οποία στην τελευταία έκθεσή της εκτιμά πως το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει σε ισοτιμία ένα προς έναν έναντι του δολαρίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και να κατρακυλήσει ακόμη και στα 90 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος τον Ιανουάριο του 2018.

Παράλληλα, η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ευρώ έναντι της στερλίνας για τα τέλη του 2015 στη £0,73 έναντι αρχικής πρόβλεψης £0,75.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινείται το ρούβλι, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ρωσίας από την Fitch αλλά και λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι. Το ρωσικό νόμισμα κατέγραφε πτώση 1,9% στα 62,7350 ρούβλια/δολάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v