Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δηλώσεις Ντράγκι ρίχνουν το ευρώ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε το "whatever it takes" για τον πληθωρισμό προσθέτοντας τη φράση "το συντομότερο δυνατό". Υπόσχεται αλλαγές στη σύνθεση και το μέγεθος των αγορών ομολόγων. Στο $1,2437 υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις δέχεται το ενιαίο νόμισμα μετά τις νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή δέσμευση "whatever it takes", υποσχόμενος μάλιστα να πράξει τα μέγιστα το ταχύτερο δυνατό.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,8% στα 1.2437 δολ, καθώς ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε την κατάσταση στην ευρωζώνη δύσκολη και δεσμεύθηκε να ενεργήσει για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό. Μίλησε επίσης συγκεκριμένα για "αλλαγές στο μέγεθος, στο ρυθμό και στη σύνθεση στις αγορές ομολόγων".

"Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατό, όπως απαιτεί και η εντολή που έχουμε για σταθερότητα των τιμών" υποσχέθηκε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: "Τώρα πια, η στάση μας στη νομισματική πολιτική καθορίζεται από το μέγεθος και τη σύνθεση του ισολογισμού μας".

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Εκτός από την πτωτική πορεία του ευρώ, οι αποδόσεις των ομολόγων σε τρεις χώρες της ευρωζώνης βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιρλανδίας, Ιταλίας και Αυστραλίας βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 1,52%, 2,246% και 0,953% αντίστοιχα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v