Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο χαμηλό 7 ετών για το ιαπωνικό νόμισμα

Σοκάρει η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας. Το νόμισμα της χώρας πέρασε το φράγμα των 117 γεν. Σενάρια για αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής αλλά και για πρόωρες εκλογές.

Έντονες οι πιέσεις στο γεν καθώς τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Ιαπωνίας αποδεικνύονται δυσμενέστερα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Το ιαπωνικό νόμισμα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 116,23 γεν έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα διολίσθησε σε νέο χαμηλό 7 ετών, αγγίζοντας τα 117,05 γεν. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,2495 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg καταγράφει άνοδο 0,2% στα 1.094.

Ξεπερνώντας ακόμη και το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο. Η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2%. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με κάθετη πτώση για το χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και για το γεν καθώς στην Ιαπωνία αναμένουν άμεσα νέες ανακοινώσεις με αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής και... προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άμπε χαρακτήρισε την ύφεση «σοκαριστική» και κάλεσε την κυβέρνηση να συζητήσει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο εγχώριος Τύπος αναφέρει πως επίκεινται πρόωρες εκλογές αναφέροντας μάλιστα πως το πιθανότερο σενάριο είναι να βγει ενισχυμένος ο κ. Άμπε. Τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως ο κ. Άμπε, ο οποίος επιστρέφει σήμερα Δευτέρα από περιοδεία σε ασιατικές χώρες, μπορεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ακόμη και αύριο Τρίτη, «ενώ πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών θεωρείται η 14η Δεκεμβρίου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v