Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο χαμηλό 7ετίας το ιαπωνικό νόμισμα

Κάθετη πτώση για το ιαπωνικό νόμισμα που πέρασε τα 116 έναντι του δολαρίου. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα σενάρια για αλλαγές στη φορολογική πολιτική.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007 διολίσθησε το ιαπωνικό νόμισμα, καθώς ο εγχώριος Τύπος βρίθει σεναρίων για αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής, αλλά και για παραίτηση του πρωθυπουργού Σίνζο ΆΜπε. Η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς πάντως, ήταν θετική με το δείκτη Nikkei να κλείσει σε υψηλό 7ετίας, πάνω από τις 17.000 μονάδες. 

«Υπάρχουν συζητήσεις για αναβολή της νέας αύξησης στη φορολογία κατανάλωσης θα αναβληθεί και μετά υπήρξαν απειλές από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ότι μπορεί να παραιτηθεί» εξηγεί η Τζέιν Φόλεϊ, της  Rabobank και συμπλήρωσε: «Είναι μία αντανακλαστική αντίδραση. Η τάση στην αγορά όμως, είναι ανοδική για το δολάριο έναντι του γεν».

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου αναφέρουν ότι εξετάζεται η αναβολή της αύξησης της φορολογίας στην κατανάλωση (από 8% στο 10%) η οποία βάσει προγράμματος θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο το 2015. Σύμφωνα με τον εγχώριο Τύπο παράλληλα, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συζητά το ενδεχόμενο προκύρηξης εθνικών εκλογών στις 14 ή στις 21 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο Άμπε, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ASEAΝ δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη τίποτα και πως δεν είναι καθήκον του πρωθυπουργού να σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,9% στα 115,94 γεν έναντι του δολαρίου. Νωρίτερα βρέθηκε στα 116,10 γεν έναντι του δολαρίου που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007. Έναντι του ευρώ, το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί στα 143,90 γεν. Το ενιαίο νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά έναντι του αμερικανικού, στα 1,2411 δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v