Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά βήματα ανάκαμψης για το ευρώ

Το ενιαίο νόμισμα καλύπτει μέρος από το χαμένο έδαφος. Ενισχύεται στα 1,2515 δολ., ενώ χθες είχε αγγίξει τα 1,2440 δολ. Η προσοχή στα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μικρά βήματα ανάκαμψης καταγράφει το ενιαίο νόμισμα αν και οι κινήσεις παραμένουν περιορισμένες καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας  την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,3% στα 1,2515 δολ., ενώ χθες είχε υποχωρήσει ακόμη και στα 1,2444 δολ.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, ενώ ήδη οι ειδήσεις από την ευρωζώνη δεν ήταν ενθαρρυντικές. Στην φθινοπωρινή της έκθεση, η Κομισιόν αν και υποστηρίζει πως η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την οικονομία και εκτιμά πως θα χρειαστεί ένας ακόμη χρόνος για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης. 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό -που έχει αναδειχθεί σε μείζονα πηγή ανησυχίας προκαλώντας αλυσιδωτές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες- η Κομισιόν αναφέρει "πως θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το 2014". Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σταδιακά σημείωσε άνοδο στο 0,4%. "Καθώς η οικονομική δραστηριότητα σταδιακά ανακάμπτει και οι μισθοί βελτιώνονται, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υποτίμηση του ευρώ, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,5% φέτος, στο 0,8% το 2015 και στο 1,5% το 2016".

"Τα στοιχεία πιθανότατα στηρίζουν τα επιχειρήματα αρκετών οικονομολόγων και επενδυτών που ζητούν από την ΕΚΤ να ξεκινήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανάλογο με εκείνα που ανέπτυξαν η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ", σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v