Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικό χαμηλό κατρακυλά το ρούβλι

Αντιμέτωπη με τις αγορές βρίσκεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι και ασφυκτικές πιέσεις για νέα σαρωτική παρέμβαση, αλλά και αύξηση επιτοκίων. Ξυπνούν μνήμες 1998 για τη ρωσική αγορά. Σενάρια για αύξηση επιτοκίων στο 15%.

Δραματική χαρακτηρίζεται η πτώση που καταγράφει το νόμισμα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το ρούβλι υποχωρεί κατά 2,2% στα 48,60 έναντι του δολαρίου, ενώ πέρασε το φράγμα των 60 έναντι του ευρώ για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η κάθετη πτώση αποδίδεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για τερματισμό των μονομερών παρεμβάσεων στήριξης του νομίσματος, κίνηση που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θεωρούσε ότι θα επιφέρει σταθερότητα στην ισοτιμία του ρουβλίου, αλλά διαψεύσθηκε.

«Η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία στο ρούβλι πιθανότατα θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τελικά σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, πολύ ταχύτερα από ό,τι ήλπιζε» δηλώνει ο Neil Shering της Capital Economics.

Η ακραία αστάθεια που καταγράφεται στην αγορά συναλλάγματος παρομοιάζεται από πολλούς με την κατάσταση του 2008-2009 (στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης), αλλά και με όσα είχαν συμβεί το 1998, εν μέσω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές. «Πολλοί θεωρούν ότι απειλείται πλέον και ο έλεγχος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία μακροπρόθεσμα» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Ρωσία, η δημοτικότητα του κ. Πούτιν βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το 80%, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη μετέπειτα επιθετική στάση προς τη Δύση. Ο κόσμος μπορεί να μοιάζει αδιάφορος για τη στασιμότητα της οικονομίας, αλλά τα πραγματικά εισοδήματα άρχισαν να μειώνονται μετά τις κυρώσεις της Δύσης. Την τελευταία φορά που μειώθηκαν τα πραγματικά εισοδήματα, το 2001, ακολούθησαν διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας από τη μεσαία τάξη της Μόσχας ενάντια στον Πούτιν».

«Εκτίμησή μου είναι πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της τουλάχιστον στο 15% και να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας και ισχυρή παρέμβαση. Αυτό έγινε στην κρίση του 2008 για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα» εξηγεί ο Nicholas Ferres της East Spring Investments.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v