Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήματα ανόδου για το ευρώ – Πέρασε τα 1,24 δολ.

Το ενιαίο νόμισμα καλύπτει το χαμένος έδαφος έναντι του δολαρίου. Κατώτερα των προσδοκιών τα τελευταία οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά τις έντονες πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας, που είχαν φέρει το ενιαίο νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο 26 μηνών. Συγκεκριμένα, το ευρώ καταγράφει σήμερα άνοδο 0,24% στα 1,2484 δολ., ενώ την Παρασκευή είχε βρεθεί ακόμη και στα 1,2356 δολ.

Καταλύτης για τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν τα οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ.  Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 214.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό 6 ετών, αγγίζοντας το 5,8%. «Είναι μία οικεία κατάσταση. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι θετικά, αλλά οι μισθοί στάσιμοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζουν σημαντικά τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed» εξηγεί ο Tohru Yamamoto, της Daiwa Securities.

Ο δείκτης δολαρίου που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με ένα καλάθι έξι νομισμάτων, υποχωρεί κατά 0,27% στα 87,43. Την Παρασκευή είχε βρεθεί σε υψηλό 4,5 ετών, αγγίζοντας τα 88,31.

Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία της Δευτέρας δείχνουν βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Sentix στο -11,9 το Νοέμβριο από -13,7 τον Οκτώβριο, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013. Οι αναλυτές ωστόσο, περίμεναν μεγαλύτερη βελτίωση στο -6,9.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v