Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χαμηλά για το ιαπωνικό νόμισμα

Στο χαμηλότερο επίπεδο 7 ετών έναντι του δολαρίου και 6 ετών έναντι του ευρώ διολισθαίνει το ιαπωνικό νόμισμα. Οι πρόωρες εκλογές, η αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ιαπωνία και η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας.

Αμείωτη συνεχίζει η πτωτική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της και δεν επέκρινε την κυβέρνηση για την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής, όπως περίμεναν αρκετοί. Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό νόμισμα βρέθηκε σε νέο χαμηλό 7 ετών, αγγίζοντας τα 117,44 γεν έναντι του δολαρίου. Έναντι του ευρώ, το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008, καταγράφοντας απώλειες 0,4% στα 147,25 γεν.

Μόλις χθες, υπό την πίεση της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προκήρυξε πρόωρες εκλογές και ανακοίνωσε αναβολή στην αύξηση της φορολογίας επί των λιανικών πωλήσεων που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2015. Παράλληλα, έδωσε εντολή στο οικονομικό του επιτελείο να προχωρήσουν στο σχηματισμό πακέτου αναπτυξιακών μέτρων.

Οι επενδυτές ανέμεναν σήμερα την αντίδραση του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας, που ήταν βασικός υπέρμαχος των φορολογικών αυξήσεων. Ο Χαριχίκο Κουρόντα δεν επέκρινε το Σίνζο Άμπε και – όπως αναμενόταν – δεν ανακοίνωσε αλλαγές στη νομισματική πολιτική. «Κατανοώ ότι το εάν θα αυξηθεί ο φόρος επί των πωλήσεων είναι κάτι που αποφασίσει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές και άλλες συνθήκες. Μιλώντας γενικά, είναι σημαντικό για την Ιαπωνία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v