Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 1,34 δολ. υποχωρεί το ευρώ

Πτωτικές τάσεις στο ενιαίο νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών. Νέες ενδείξεις αποπληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη και πιέσεις προς την ΕΚΤ. Διστακτικές οι κινήσεις καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε νέο χαμηλό 8 μηνών υποχωρεί το ενιαίο νόμισμα, καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αγγίζουν ιστορικό χαμηλό, ενώ παράλληλα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε στο 1,3395 δολ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2013. Αφορμή ήταν η αιφνιδιαστική υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ισπανία κατά 0,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, που επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες περί αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, εξέλιξη που προκαλεί τις αντίστοιχες τάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Ενώ στην ΕΚΤ, ασκούνται πιέσεις για εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την έκτη κατά σειρά μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αναμένουν με ενδιαφέρον τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα επιτόκια πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2015, εκτίμηση που επιτρέπει την περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v