Ισχυρές πτωτικές πιέσεις δέχεται το ενιαίο νόμισμα καθώς υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών έναντι του δολαρίου και 2 ετών έναντι της βρετανικής στερλίνας. Βασική αιτία δεν είναι άλλη από την διαφορετική τροχιά που φαίνεται πως ακολουθούν πλέον οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, αλλά και οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο από την ενδεχομένη επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, το ευρώ βρέθηκε κατρακύλησε στις 78,83 πένες που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. Έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ υποχώρησε στα 1,3455 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2013. Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί και έναντι του ιαπωνικού, κατά 0,2% σε χαμηλό 5 μηνών, αγγίζοντας τα 136,45 γεν.
Οι αναλυτές της BNP Paribas σημειώνουν ότι ανατρέπεται η μέχρι πρότινος ισχυρή στήριξη του ευρώ από τις κεφαλαιακές εισροές, καθώς οι αγορές ξένων τίτλων από Ευρωπαίους επενδυτές είναι πλέον μεγαλύτερες από τη διεθνή ζήτηση για τίτλους ευρωζώνης. «Η σταδιακή διεύρυνση της απόστασης μεταξύ των επιτοκίων προς όφελος των ΗΠΑ δίνει νέα επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω» αναφέρουν σε ανάλυσή τους, διευκρινίζοντας πως στόχος της ΒΝΡ για το ευρώ είναι τα 1,32 δολ..
Σημειώνεται πως η απόδοση των διετών αμερικανικών ομολόγων είναι κατά 46 μονάδες βάσης υψηλότερη από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών τίτλων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο spread από το 2007 και αποδίδεται στις εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ενώ αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρνητικό καταθετικό επιτόκιο και δέχεται πιέσεις να προχωρήσει και σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,1%, όσο περίμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή – που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα – αυξήθηκε κατά μόλις 0,1%. Τα στοιχεία ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα, αλλά «δεν αλλάζουν την εκτίμηση των αναλυτών ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων από τη Fed το δεύτερο εξάμηνο του 2015» σχολιάζει η Wall Street Journal. «Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους τον επόμενο χρόνο, ενώ αντιθέτως στην Ευρώπη μπορεί να δούμε και άλλα βήματα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής» εξηγεί και ο Αγιάκο Σέρα της Sumitomo Mitsui Trust Bank.
Πέρα από τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική όμως, η ισοτιμία του ευρώ επηρεάζεται και από τις ειδήσεις στη γεωπολιτική σκηνή. Με την Ευρώπη να συζητά το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, εύλογα οι αγορές υπολογίζουν το πιθανό κόστος για τη Γηραιά Ήπειρο. «Πολλές χώρες της ευρωζώνης εξαρτώνται από τη Ρωσία που είναι βασικός προορισμός των εξαγωγών τους, αλλά και ζωτικός προμηθευτής φυσικού αερίου» σχολιάζει το Reuters.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά και η ίδια η Ευρώπη» υποστηρίζει ο Steven Englander της Citi και συμπληρώνει: «Όσο πλησιάζει η ΕΕ στην ανάληψη δράσης, τόσο πιο σημαντική γίνεται και η ζημιά για την ευρωπαϊκή οικονομία»