Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή επενδυτών στο «ασφαλές» γεν

Αλλαγή ισορροπιών στην αγορά συναλλάγματος με τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Κάθετη πτώση 1,7% για το ρούβλι και στροφή των επενδυτών στις "οάσεις ασφαλείας".

Στροφή των επενδυτών στα αποκαλούμενα ασφαλή νομίσματα έχει προκαλέσει η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια της Ρωσίας. Έτσι, το δολάριο ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων, ενώ το νόμισμα που καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο είναι το ιαπωνικό, που ενισχύεται στα 101,51 γεν ανά δολάριο. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 1,3531 δολ.. Σημειώνεται πως το γεν για το 2014 καταγράφει άνοδο 3,8%

Στον αντίποδα, το ρούβλι υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 1,7% στα 34,9765 δολ., ενώ παράλληλα στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης Micex υποχωρεί κατά 2,9% στις 1.431 μονάδες. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ρωσίας ενισχύεται κατά 30 μονάδες βάσης. Έντονες πιέσεις δέχονται και οι μετοχές εταιριών με μεγάλη έκθεση στη Ρωσική αγορά, όπως είναι η Raffeisen Bank που υποχωρεί κατά 2%. 

Χθες, η αμερικανική ηγεσία ανακοίνωσε νέες αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, αναφερόμενη μάλιστα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιβολή κυρώσεων σε 4 συγκεκριμένους ρωσικούς ομίλους - Rosneft που υποχωρεί κατά 5%, Novatek που υποχωρεί κατά 4,2%, Gazprombank και Vnesheconombank (VEB) – μπορεί να επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις. «Αυτοί οι 4 έχουν τρομακτικό όγκο ξένων χρεών. Θα είναι πλέον πολύ δύσκολο για αυτούς να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους» δήλωσε Ευρωπαίος τραπεζίτης με έδρα στη Μόσχα και προσέθεσε: «Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων της Δύσης θα διστάζουν να αγοράσουν τίτλους των 4 ακόμη κι αν προσφέρονται σε ευρώ ή ρούβλι»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v