Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανάκαμψης για το ευρώ με στήριξη από τον ΡΜΙ

Τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης δίνουν ώθηση στο ενιαίο νόμισμα. Καταγράφει μικρή άνοδο από το χαμηλό 8 μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Απόπειρα να καλύψει το χαμένο έδαφος πραγματοποιεί το ενιαίο νόμισμα που μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών έναντι του δολαρίου. Με στήριξη από τα απροσδόκητα θετικά οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη, το ενιαίο νόμισμα ανακάμπτει στα 1,3476 δολ., ενώ νωρίτερα υποχωρούσε στα 1,3450 δολ.

Αφορμή ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το δείκτη δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη. Ο συνολικός ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 54 ενώ οι αναλυτές "έβλεπαν" 52,8. Ο δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τριών και πλέον ετών. Θετική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία για τη Γερμανία, ενώ ταχύτητα φαίνεται πως ανεβάζουν ακόμη και οι γαλλικές επιχειρήσεις. Η Markit εκτιμά πως τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης τρίτου τριμήνου 0,4% για την ευρωζώνη και 0,8% για τη Γερμανία.

Το ζητούμενο για την αγορά συναλλάγματος είναι εάν τα νέα βελτιωμένα μεγέθη θα οδηγήσουν και σε αλλαγή σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι πρότινος, ο Μάριο Ντράγκι δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει και σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, ενώ αντιθέτως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v