Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταλαγιάζει η καταιγίδα στις αναδυόμενες αγορές

Σταθεροποιητικά κινούνται τα χρηματιστήρια και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μετά το sell off των προηγούμενων συνεδριάσεων. Στην αντεπίθεση περνούν οι κεντρικές τράπεζες Τουρκίας και Ινδίας.

Καταλαγιάζει η καταιγίδα στις αναδυόμενες αγορές κυρίως λόγω της αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας εξέπληξε άπαντες προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει σήμερα και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αγνοώντας τις πολιτικές πιέσεις. Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών και είναι τα πρώτα θύματα της αλλαγής ρότας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Καθώς η Fed κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από τις αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας σε κάθετη πτώση τα νομίσματά τους. Οι κεντρικές τράπεζες σε Ινδία και Τουρκία σπεύδουν να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη σύνοδος της Fed από την οποία οι επενδυτές αναμένουν τη δεύτερη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 10 δισ. δολ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει τις επιλογές της, ενώ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν που είναι αντίθετη με την αύξηση των επιτοκίων. «Νομίζουμε όμως, ότι θα πετάξουν την πετσέτα στο ρινγκ» δήλωσε ο Λούις Κόστα, της  Citi, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές πιέσεις ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα δεν αντέδρασε ταχύτερα. «Πιθανότατα εξασφάλισαν ότι η πιο επιθετική κίνηση θα έχει την έγκριση του Ερντογάν» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Τουρκία θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 225 μονάδες βάσης στο 10%. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη έκτακτη σύνοδος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, από τον Αύγουστο του 2011, στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, η τουρκική λίρα καταγράφει έντονες διακυμάνσεις. Διαμορφώνεται στο 2,2690 έναντι του δολαρίου, σε κάποια απόσταση από το ιστορικό χαμηλό των 2,3900 που άγγιξε τη Δευτέρα.

Αντίστοιχη κίνηση έγινε νωρίτερα σήμερα από την Ινδία, όπου η κεντρική τράπεζα έπιασε άπαντες εξαπίνης προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 8%, δηλώνοντας ωστόσο ότι εάν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό πιθανότατα να μην γίνουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος, όμως, δεν ήταν θεαματική. Τα ινδικά ομόλογα, οι μετοχές και η ρουπία υποχώρησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση, αλλά σύντομα κάλυψαν το χαμένο έδαφος. Η ινδική ρουπία διαμορφώνεται στο 63,05 έναντι του δολαρίου και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας τελικά υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 8,72%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v